Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 15:52

Ελληνίδες και Τσέχες Ηρωϊδες μέσα από την Εικαστική ματιά των φοιτητών του ΤΕΕΤ -ΠΔΜ  και του Σούτναρκα Τσεχίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Εξήντα προσωπικότητες που αποτελούν πρέσβειρες - η κάθε μια στον τομέα της - για την ιστορία της Τσεχίας και της Ελλάδας παρουσιάζονται στην Έκθεση «Τσέχες και Ελληνίδες Ηρωίδες» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 3 - 31 Οκτωβρίου 2023.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, της δημιουργικής συνεργασίας φοιτητών της Σχολής Ντιζάιν και Τέχνης του Λάντισλαβ Σούτναρ, Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βοημίας, Πίλσεν (Σούτναρκα) και φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών - Σχολή Καλών Τεχνών, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Παρουσιάζονται εξήντα συνολικά εικαστικά έργα, τριάντα πορτραίτα σημαντικών γυναικών της Τσεχίας και ισάριθμα από την Ελλάδα

Διατρέχοντας κανείς την ιστορία των δύο χωρών, συναντά πληθώρα πνευματικών γυναικών που δίνουν το παράδειγμα ή γίνονται ο πυρήνας όπου γύρω τους συνδιαμορφώνονται νέα περιβάλλοντα και ιδέες κι όπως αναφέρει ο Γιάννης Ζιώγας καθηγητής Ζωγράφος εκ μέρους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΤΕΕΤ- ΠΔΜ) «οι συγκεκριμένες γυναίκες διαμορφώνουν το πνεύμα του τόπου τους».

Δημιουργός του προτζεκτ είναι η Ρενάτα Φουτσίκοβα εικονογράφος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βοημίας, ενώ την ευθύνη από Ελληνικής πλευράς έχει η δημιουργική ομάδα του ΤΕΕΤ με επικεφαλής τον Ζωγράφο Γιάννη Ζιώγα, την Σοφία Παπαδοπούλου (επίκουρη καθηγήτρια, χαράκτρια), Σύνθια Γεροθανασίου (ΕΕΠ, εικαστικός), Αννίτα Κουτσονάνου (αρχιτέκτων μηχανικός). 

Η επιλογή των ηρωϊδων σε ό,τι αφορά την Ελληνική πλευρά ήταν από τα πιο δύσκολα κομμάτια του πρότζεκτ κι έγινε από την δημιουργική ομάδα του ΤΕΕΤ. Ο κ. Ζιώγας αναφέρει ότι «αρχή όλων των ηρωϊδων είναι η Αντιγόνη, η γυναίκα μύθος και ταυτόχρονα σύμβολο, με την ξεχωριστή επιρροή της στο πνεύμα του Ελληνικού πολιτισμού». Αναφέρει οτι «έχουμε γυναίκες από την εποχή της αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της Ελληνικής επανάστασης», επιλέχθηκαν επίσης ηρωϊδες της Αντίστασης στην Γερμανική κατοχή, γυναίκες από τα Γράμματα τις Τεχνες και τον κινηματογράφο αλλά και γυναίκες που συνέβαλαν με το έργο τους στην εξέλιξη των επιστημών.

Το ενδιαφέρον των φοιτητών του τμήματος ήταν μεγάλο, αφού στην ανοικτή πρόσκληση που απεύθυναν οι υπεύθυνοι του προτζεκτ οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές συμμετείχαν με περισσότερα από 150 έργα. Με αίσθημα βαθιάς ικανοποίησης ο Γιάννης Ζιώγας δηλώνει ότι «το καλλιτεχνικό επίπεδο των προτάσεων που έγιναν από τους φοιτητές μας ήταν υψηλό και πραγματικά επιλέξαμε τις 30 καλύτερες προτάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της επιτροπής».

Οι πολυάριθμες ομάδες εργασίας των δύο Σχολών, ΤΕΕΤ -ΠΔΜ και του Σούτναρκα Τσεχίας, οι φοιτητές/τριες, όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν μέσω της ώσμωσης να συνδιαμορφώσουν το περιεχόμενο της καλλιτεχνικής πρότασης που οι επισκέπτες θα’ χουν τη χαρά να θαυμάσουν στις 3 Οκτωβρίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Γιάννης Ζιώγας μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Κοινοτικής προσέγγισης της Τέχνης και των δράσεων που έχει εγκαινιάσει το ΤΕΕΤ-ΠΔΜ η έκθεση θα παρουσιαστεί και στην Κοζάνη στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Ελληνίδες Ηρωίδες ΤΕΕΤ:

Θανάσης Αργυριάδης (Κυρά της Ρω), Βιολέτα Γαζέα (Ηλέκτρα Αποστόλου), Ιωάννα Ζολώτα (Nelly’s), Νεράντζα Ζωγράφου (Ανώνυμη Γυναίκα της Πίνδου), Κυριάκος Ηλιάδης (Βάσω Κατράκη), Ελισσάβετ Ευαγγελία Ίτσιου (Μαρία Σβώλου), Αδαμαντία- Λέα Καββαδία (Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα), Ζαχάρω Καρακωνσταντή (Μαρία Πολυδούρη), Σταμάτης Κοζάς (Δόμνα Σαμίου), Βερόνικα Κωνσταντίνου (Μαρία- Ευφροσύνη Σπαρτάλη), Κατερίνα Κωνσταντάκη (Διδώ Σωτηρίου), Κατερίνα Μελισσαροπούλου (Ζουζού Νικολούδη, Σοφία Μπεκατώρου), Μαρία Μπέλλη (Άννα Κομνηνή), Μαριάμ Νιοριάτζε (Μητιώ Σακελλαρίου, Λέλα Καραγιάννη, Κατίνα Παξινού, Χρύσα), Άντζυ Παπαδοπούλου (Αγγελική Λαΐου), Αρετή Παφύλη (Μαντώ Μαυρογένους, Μαρία Κάλλας), Άννα Προδρόμου (Καλιρρόη Παρέν), Βασιλική Ρουμπή (Αντιγόνη, Ευανθία Καίρη), Δώρα Σιαφλά (Σαπφώ), Γιώργος Σουλιώτης (Πηνελόπη Δέλτα), Κωνσταντίνα Στεφανίδου (Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα, Αύρα Θεοδωροπούλου), Ασπασία-Τατιάνη Τσιγαρίδη (Άλκη Ζέη), Ευτυχία Χαϊντίνη (Μελίνα Μερκούρη).

Τσέχες Ηρωίδες Πανεπιστημιο Σούτναρκα:

Gabriela Mangerová, David Simon, Veronika Bílková, Sylvie Svobodová, Lukáš Komárek, Zdeňka Štěpánková, Eva Bartošová, Michal Řezníček, Marto Kelbl, Aksana Rashetska, Anna Neumannová, Lucie Šťastná, Tomáš Staněk, Eliška Rýdlová, Alina Pylaeva, Petra Šestáková, Dominika Lizoňová, Adéla Ťopková, Markéta Brecherová, Julie Opletalová, Helena Lasovská, Dominik Tyl, Oldřich Holinka, Anna Chromá, Kristina Bártová, Barbora Biskupová, Tomáš Němejc. Lukáš Jirsa, Klára Pavlovcová, Petra Horáková, Vít Zemek.

ΠΗΓΗ: απε μπε Σπύρος Κουταβάς
 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 15:59